Přístupnost webových stránek

Datum: 31. ledna 2006, Úterý | Jan Rozehnal


Přístupnost je také někdy označována jako bezbariérovost - web bez překážek a bez bariér pro všechny uživatele.

Přístupné webové stránky se přizpůsobují uživateli a respektují ho. Přístupné webové stránky si můžete prohlížet bez problémů se zastaralým počítačem a méně obvyklým prohlížečem stejně dobře jako s nejmodernějším vybavením. Takové stránky mohou efektivně používat i postižení uživatelé internetu.

Postižení uživatelé internetu

Kdo jsou postižení uživatelé internetu? Jsou to lidé s vadami zraku, phybově postižení lidé a také uživatelé se starým počítačem a softwarem. Člověk s vadou zraku bezproblému rozezná text a důležité informace, protože vše je dostatečně kontrastní a písmo je dost veliké. Hlastová čtečka nevidomého návštěvníka stránky správně přečte, protože jsou přístupné.

Správně přístupné webové stránky jsou snadno přístupné i z alternativních zařízení, které mohou přístupovat na Internet (PDA, mobilní telefon). Mezi postižené uživatele internetu se řadí i vyhledávače a jejich roboti.

Přístupnost webových stránek a vyhledávače

Přístupnost webových stránek je také velice důležitá pro vyhledávače - čím přístupnější webové stránky budete mít, tím lépe pro vyhledávače a samozřejmě pro vás. Vyhledávače se snadno dostanou ke všem informacím na vašich stránkách, správně je zaindexují a ocení to umístěním na vyšších pozicích ve výsledcích vyhledávání.

Internetové vyhledávače nevidí obrázky, nerozumí JavaScriptu, nevidí Flash a jiné animace. Zajímá je pouze textový obsah stránek, který si ukládají do své databáze.

Špatná přístupnost webových stránek

Špatně přístupné webové stránky brání velké skupině uživatelů k přístupu obsahu. Provozovatel takového webu přichází o své návštěvníky a o zisky. Vytvořit stránky, které budou přístupné všem uživatelům ze všech zařízení je jen o málo pracnější.

Mít dobře přístupné webové stránky je také otázka slušnosti - není správné omezovat některé uživatele internetu v přístupu k informacím.

Artic Studio klade důraz na přístupnost webových stránek. Napište nám a rádi vám poradíme, jak udělat vaše stránky přístupnější a efektivnější.