Správná struktura URL adres

Datum: 03. března 2006, Pátek | Jan Rozehnal


Jak správně navrhnou URL adresu, aby byla dobře použitelná pro uživatele i pro vyhledávače? Přečtěte si tento článek, který vám poradí, jak na to.

Správně navržené URL adresy internetových stránek znamenají základ úspěchu a základ kvalitní přirozené SEO optimalizace stránek. Proč? Protože návštěvník se podle nich může snadno orientovat a lehce si je zapamatuje. Vyhledávače pak snadno zaregistrují všechny stránky na webu a ocení i jejich jednoduchost.

Obecné rady pro webové adresy

Struktura URL adres na webu by se měla odvíjet od celkové struktury stránek. Tu byste si měli rozmyslet před začátkem projektu, protože jakákoliv pozdější změna adres znamená zbytečné starosti a problémy.

  • URL bez parametrů jsou snadněji indexované vyhledávači a použitelnější pro uživatele. Když už se nemůžete parametrům vyhnout, používejte aspoň takové, které na první pohled řeknou co na stránce bude. Vyhněte se použití více než 2 parametrů v URL.
  • Krátké, zapamatovatelné adresy jsou lepší než zbytečně dlouhé názvy, které si nikdo nezapamatuje.
  • Každá adresa (stránka) na internetu by měla být trvalá. To znamená, že všechny adresy by měly být funkční i po několika letech. Pokud je nezbytně nutné cokoliv měnit, mělo by na původní adrese být přesměrování. Nepřijdete tak o návštěvníky, kteří mají stránku uloženou v prohlížeči a o návštěvníky, kteří k vám přicházejí přes odkazy z jiných stránek.
  • Už ze samotné adresy by mělo být jasně zřejmé, o čem stránka pojednává – stránka www.example.com/01.html nemá jednoznačný název a nikomu nic neřekne.
  • Slova v adresách oddělujte pomlčkou – má to význam pro uživatele a také vyhledávače.
  • Je zbytečné uvádět v URL přípony, pokud to není nutné. Nikoho nezajímá, jaký jazyk stránky generuje. Naopak tím můžete návštěvníky zbytečně zmást.
  • Nikdy nepoužívejte v URL speciální znaky a diakritiku.

Nepoužívejte zbytečně parametry v URL

V dnešní době je většina webových stránek dynamicky generována skriptovacími jazyky a redakčními systémy. Často se přitom využívá předávání parametrů v adresní řádce. URL s parametry jsou webové adresy, které mají za otazníkem proměnné. Tento způsob není nejvhodnější, protože vyhledávače mohou mít problémy s indexací takových stránek.

Dynamická URL adresa

Je proto lepší parametrům se vyhnout nebo je používat minimálně – vyhledávače bez problémů zaindexují stránky s jednou proměnou. Odstranit parametry v URL je možné použitím modulu mod_rewrite na serverech, kde běží Apache.

Statická URL adresa

Krátké, zapamatovatelné adresy

Nesmyslně dlouhé adresy webových stránek jsou bezvýznamné a pouze zatěžují uživatele. Je lepší použít krátké a výstižné názvy, které jsou lehce zapamatovatelné.

V URL není příliš vhodné používat diakritiku (i když např. ODP katalog diakritiku používá a nemá s tím žádné problémy). Už vůbec se nedoporučuje používat v adrese speciální znaky.

Klíčová slova v URL oddělená pomlčkou

Obecně se ví, že klíčová slova uvedená v adrese jsou důležitá. Ocení je jak uživatelé, tak i vyhledávače. Uživatel pochopí, co na stránce najde a vyhledávače přikládají klíčovému slovu v URL určitou váhu. Ale pozor. Jako vždy, všeho moc škodí.

Slova v URL oddělujte „-“ (pomlčka) – jsou lépe čitelné a vyhledávače je berou jako několik slov. Slova oddělená „_“ (podtržítko) vyhledávače berou jako jedno slovo.

Tvar domény s www a bez www

Pokud můžete na vašem serveru používat obě dvě varianty (http://example.com a http://www.example.com), zvolte si jeden způsob a ten důsledně dodržujte. Vyhnete se tak zbytečnému duplicitnímu obsahu a rozdělování ranku.

V České republice se doporučuje používat varianta s www, která je stále používanější. Na zvolenou variantu přesměrovávejte všechny dotazy stavovým kódem 301 pomocí souboru .htaccess nebo jiným způsobem – pokud někdo zadá http://example.com bude automaticky přesměrován na http://www.example.com.

Přesměrování pomocí .htaccess

Pro přesměrování na tvar domény s www můžete použít přesměrování na straně serveru. V kořenovém adresáři na serveru vytvořte soubor .htaccess (s tečkou na začátku) a do něj napište:

Nezapomeňte změnit jméno domény a otestovat, jestli vše funguje správně.

Pozor na úvodní stránku a lomítka na konci adresy

Různé URL adresy znamenají pro vyhledávače různé stránky i když tomu vždy tak není. Například stránka www.example.com a www.example.com/index.html může mít úplně stejný obsah – jde o jednu a tu stejnou stránku. Vyhledávače tyto stránky berou jako dvě různé a vzniká duplicitní obsah. Rank je zbytečně rozdělen mezi obě stránky.

Úvodní stránka webu

Je velmi důležité ze všech míst na webu a i z internetu odkazovat na úvodní stránku vždy stejným způsobem. Pro úvodní stránku se doporučuje odkazovat jako na samotnou doménu (např. www.example.com). Vyhnete se tak potížím.

Lomítka na konci

Dalším problémem jsou lomítka na konci adresy. Jestli zvolíte tvar www.example.com/nejaka-stranka nebo www.example.com/nejaka-stranka/ záleží na vás, ale dodržujte vždy stejný způsob. Všechny dotazy přesměrujte na způsob, který jste si zvolili, podobně jako u domény.

Jaké tedy volit adresy

Volte jednoduché adresy, které budou vhodné zejména pro uživatele – ne moc dlouhé a ne moc krátké. Nepřehánějte to zbytečně s klíčovými slovy a snaže se, aby adresy nebyly zbytečně dlouhé. Vyhněte se dynamickým adresám. Používejte je pouze tam, kde je to nezbytně nutné – programy pro řazení dat, výpisy z databáze apod.

Závěr

Doufám, že vám tento článek pomůže při návrhu správně přístupných URL adres jak pro uživatele, tak i pro vyhledávače. Je škoda, že tomuto tématu není věnována dostatečná pozornost.