Optimalizace pro vyhledávače obecně

Datum: 26. února 2006, Neděle | Jan Rozehnal


Search engine optimization (zkratka SEO) v překladu znamená optimalizace stránek pro vyhledávače. SEO je součást internetového marketingu a má za úkol zvyšovat cílenou návštěvnost stránek.

Lidé vstupují na webové stránky prostřednictvím vyhledávačů. Jednoduše do vyhledávače zadají, co je zrovna zajímá a vyhledávač jim nabídne relevantní stránky. Podle průzkumů však uživatelé neprojdou více než několik prvních odkazů.

Vyhledávání na Google

Proto je velmi důležité, aby se webové stránky umisťovaly na co nejlepší pozici, nejlépe v první desítce. Právě to zajišťuje SEO optimalizace stránek pro vyhledávače.

Optimalizace pro vyhledávače je metoda, která zvyšuje návštěvnost webových stránek a tím i jejich úspěšnost právě díky tom, že se web umisťuje ve výsledcích vyhledávání na výhodných pozicích. Od 20. místa dále se web stává pomalu ale jistě nenalezitelným, protože tak daleko téměř nikdo nehledá.

Zvýšení návštěvnosti díky SEO není vše

Zvýšení návštěvnosti není to hlavní, co SEO umí. Dobrá optimalizace pro vyhledávače totiž zvyšuje přesně cílenou návštěvnost – nikdy se nestane, že by k vám na web někdo přišel omylem (hledal něco úplně jiného). Právě proto se z návštěvníků stávají zákazníci.

Jak optimalizovat web

Nikde není napsáno, jak stránky optimalizovat pro vyhledávače. Vyhledávače nikdy neprozradí (z pochopitelných důvodů), jak řadí stránky ve výsledcích vyhledávání a co preferují. Vyhnou se tak všemožným podvodům. Každý SEO konzultant ale má své techniky, jak optimalizovat webové stránky pro vyhledávače.

Výsledky vyhledávání

Závěr aneb jak neoptimalizovat

Optimalizace pro vyhledávače bývá často zneužívána k násilnému „prostrčení“ sránek na první pozice, i když neobsahují žádné relevantní informace pro vyhledávané výrazy. Tato metoda nemá žádný smysl. Uživatel, který nenajde to co hledá, odejde pryč a na stránky příště nevstoupí. Bude si je pamatovat.

Nezapomínejte, že stránky jsou určeny hlavně uživatelům (lidem), ne vyhledávačům a jejich robotům. Je tedy potřeba provádět SEO optimalizaci stránek s citem a účelně.