Google PageRank

Datum: 12. března 2006, Neděle | Jan Rozehnal


Většina fulltextových vyhledávačů využívá jakýsi systém (algoritmus) pro nezávislé ohodnocení webových stránek. Přečtěte si, co je to Google PageRank, jak pracuje a jak se dá zjistit.

Google PageRank™ je technologie, kterou vyvinuli zakladatelé Google – Larry Page a Sergey Brin na Stanford University (od toho název PageRank). Google PageRank je číselná hodnota, která vyjadřuje kvalitu a důležitost webové stránky. Sami tvůrci říkají, že tento systém je srdcem vyhledávače.

Každá webová stránka má svůj PageRank. Přesněji každá URL adresa.. Google PageRank patří pouze Google, ostatní fulltextové vyhledávače používají obdobný systém pro hodnocení stránek (rank), který mnohdy pracuje na podobném principu (např. Jyxo Rank nebo S-Rank).

K čemu se používá PageRank

Hodnota PageRanku je jeden ze stovky faktorů, které Google používá pro řazení stránek ve výsledcích vyhledávání. Nemusí tedy nutně platit „čím vyšší PageRank, tím lepší pozice v Google”.

Nikdo kromě tvůrců Google však přesně neví, k čemu se algoritmus vlastně používá a kdy se uplatňuje. Vyšší rank by měl znamenat mimo jiné i častější návštěvy robota a rychlejší aktualizace webu v indexu vyhledávače.

Jak zjistit Google PageRank

Přesná hodnota Google PageRank se zjistit nedá. Přesný vzorec na jeho výpočet je z pochopitelných důvodů tajný. Vzorec zná pouze několik zaměstnanců z Google – vyhnou se tak podvodným technikám a umělému navyšování. Několik možností, jak zjistit PageRank ale je. Podívejme se na ně.

Google Toolbar PageRank

Google Toolbar PageRank (GTPR) je jakási zaokrouhlená (přibližná) hodnota skutečného PageRanku. Jedna možnost, jak zjistit hodnotu Google Toolbar PageRank, je instalace Google Toolbar (lištička) do internetového prohlížeče.

Pokud používáte alternativní internetový prohlížeč nebo jednoduše nechcete toolbar instalovat, můžete použít nástroj Google PageRank Checker. Nástroj ukazuje hodnoty stejné jako lištička od Google.

Google Directory zobrazuje PageRank

GTPR nabývá hodnot od 0 do 10. Hodnota 0 znamená, že stránka ještě nebyla hodnocena nebo že má skutečně tak nízkou hodnotu. GTPR se na rozdíl od skutečného PageRanku aktualizuje průměrně jednou za 4 měsíce, skutečný rank se pravděpodobně aktualizuje velmi často. Kdo ví. Hodnota GTPR nevyjadřuje skutečný PageRank, ukazuje pouze orientační hodnotu a má naznačit důležitost právě prohlížené stránky. O důležitosti toolbarového ranku se vedou stále dohady.

Google Directory – adresář Google

Google Directory je katalog webových stránek, který Google přebírá z ODP (Open Directory Projekt). Čísla jsou bohužel velmi nepřesná, aktualizace probíhá ve velmi dlouhých interavlech a adresář zdaleka neobshuje všechny weby.

Google Directory zobrazuje PageRank

Na čem závisí Google PageRank?

PageRank je závislý na počtu zpětných odkazů, avšak tak jednoduché to zdaleka není. Uveďme si jednoduchý příklad. Web A odkazující na web B předává část svého PageRanku. Čím má stránka A vyšší PageRank (čím je kvalitnější), tím větší PageRank předává stránce B. Čím více se na odkazující stránce A nachází dalších odkazů, tím méně PageRanku předává dál.

Google předpokládá, že lidé odkazují pouze na kvalitní weby. V reálném životě to tak opravdu funguje, kdo by odkázal na nezajímavý a nekvalitní web?

Jak zjistit počet zpětných odkazů

Většina fulltextových vyhledávačů umožňuje jednoduše zjistit počet zpětných odkazů, stačí správně formulovat dotaz.

Pro zobrazení zpětných odkazů funguje ve většině vyhledávačů operátor link:, za ním pak následuje jméno domény. Např. link:http://www.artic-studio.net zobrazí výpis webů odkazujících na naše stránky. Operátor link vám nebude nic platný v Seznamu. Tam totiž nefunguje a myslím, že není žádná alternativa.

Zpětné odkazy v Google?

Při výpisu zpětných odkazů dejte pozor na Google, který zobrazí jen některé odkazující weby. Pravděpodobně zobrazuje jen ty, které považuje za hodnotné nebo ty, které překročily určitou minimální hodnotu PageRanku. Nebo je zobrazí náhodně.

Rovnice pro výpočet PageRanku

Google uvedl rovnici výpočtu hodnoty PageRank, která se již nepoužívá. Současný algoritmus pro výpočet bude pravděpodobně podobný.

PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + ... + PR(Tn)/C(Tn))

Krátké vysvětlení rovnice pro výpočet PageRanku

  • PR(A) je PageRank stránky A
  • PR(T1) – PR(Tn) je PageRank stránek, které odkazují na stránku A
  • d je tlumící faktor, jeho hodnota se pohybuje mezi 0 a 1 (většinou se uvádí 0,85)
  • C(Tn) je počet odkazu na stránkách, které odkazují na stránku A

Jak zvýšit PageRank?

Zaráží mě, jak je v poslední době hodnota PageRanku a Toolbar PageRanku (GTPR) stále tak přeceňována. Diskusní fóra se hemží dotazy typu „Mám web, jak mám zvýšit pagerank?”. Pomalu se z pageranku stává fenomén. Jak tedy zvýšit PageRank? Jednoduše. Podíváme se na najznámější metody:

  • Pište kvalitní web, který bude mít velkou informační hodnotu. Lidé na něj budou často odkazovat a při další aktualizaci pageranku zjistíte, že teploměr ukazující hodnotu poskočil nahoru. Opravdu to tak funguje.
  • Vyměňujte odkazy s tématicky co nejpodobnějším webem. Také to funguje a PageRank se může postupně zvyšovat, ale poctivý přirozený zpětný odkaz je nejlepší. O výměně odkazů porobněji napíšu v dalším článku.

Doufám, že se vám článek líbil a že odpověděl na vaše otázky. Pokud ne, neváhejte mi napsat na e-mail. Najdete ho v sekci kontakt.